telefon  +48 34 32-40-147

 email  Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Mit tudunk tenni Önért?

A Linmot szolgáltatási körébe tartozik a huzalok toldása, és az elhasználódott huzalok javítása vagy felújítása. Javítunk toló-húzó huzalokat (pl. sebességváltó huzal), Bovde huzalokat (gázhuzal, kuplunghuzal, fékhuzal), továbbá sebesség- és fordulatszámmérő huzalokat (hajlékony „hengerrel”). A személy- és tehergépkocsikhoz, továbbá motorkerékpárokhoz, illetve más járműtípusokhoz és olyan berendezésekhez, mint targoncák, bútorok, rehabilitációs eszközök stb. motorizálásához használt huzalokat technikai rajz, vagy minta alapján kitoldjuk. Amennyiben mégis inkább egy új járműhöz vagy berendezéshez való huzal megtervezése érdekli, úgy kérjük, olvassa el a tájékoztatót a huzalok megtervezése témában.

Milyen gyorsan és mennyiért?

Huzalok toldása esetében a kivitelezési idő a károsodás mértékétől és az összetettségtől függ. Általában nem haladja meg a 3 munkanapot, típushibák esetén pedig a kivitelezés már aznap megtörténik, amikor megkapjuk a régi huzalt.

A toldás ára minden esetben egyénre szabott. A minimális összeg nettó 30 EURO. Az árat a huzal hossza, a sérülés mértéke, a standard alkatrészek vagy régi huzalvégek felhasználhatósága befolyásolja. A toló-húzó huzalok felújítása az egyik legdrágább. A sebességváltók drága huzaljainak felújítása általában nem haladja meg az 500 zlotyt. Előzetes árajánlatot küldött fénykép alapján tudunk összeállítani. Kérjük, a fényképpel együtt küldjön el minden, a huzalt érintő információt, pl. annak eredeti számát, a jármű típusát és a modell megjelölését, a gyártási évet, a motor hengerűrtartalmát stb. Szíveskedjen ezen információkat a Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. címre küldeni, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot a jobb oldalon található elérhetőségek valamelyikén.

Az elkészült huzalokat futárral küldjük el, a számlához hozzászámolva a szállítási költséget.

Jobb félni, mint megijedni

Jobb óvni a huzal állapotát még a károsodása előtt, mint a meghibásodása okozta problémákkal megbirkózni. A huzalok ápolása című részben további információkat talál a témával kapcsolatban. A nem megfelelő huzalok és bovdeek az érintett rendszer pl. fékrendszer, kuplung rendszer, stb. túlzott elhasználódásához vezetnek. A sebességmérő és a fordulatszámmérő hibás vagy túlhasznált huzaljai a csigahajtómű meghibásodását okozhatják. Ezért minden törést, kopást és eldeformálódást célszerű kiküszöbölni a huzalbetét, vagy a huzal és burkolata cseréjével. A meghibásodás jeleinek tudhatjuk be általában a nehezebben működő rendszert és annak akadozását. Az is megtörténhet azonban, hogy a nem megfelelő huzalok hosszabb használat után teljes mértékben meghibásodnak: elszakadnak vagy eltörnek. A rendszer további működése lehetetlenné válik. A legrosszabb ebben az, hogy egy ilyen helyzet a legváratlanabb pillanatban következhet be: egy hosszú úton, vagy egy olyan pillanatban, amikor az eszközre a legnagyobb szükség van (pl. aratáskor vagy szüret idején).

Ha már bekövetkezett a baj, mi segítünk!

Javítsuk meg magunk, vagy bízzuk a szakemberre?

Termékeink között megtalálhatóak olyan javító készletek, melyek a motorkerékpárok legelterjedtebb huzalainak önálló szereléséhez és javításához használatosak. Az esetek többségében azonban szakembernek kell megjavítania a huzalt. Főleg azért van erre szükség, mert a huzalvégeket szakszerűen kell lezárni; ez biztosítja a huzal megfelelő tartósságát. ”Házi” környezetben, sőt általában még egy jól felszerelt műhelyben sem találhatóak meg azok a speciális eszközök, melyekkel kivitelezhető a huzal és a huzalvég tartós összekötése. A huzalvég nyílásának tökéletesen kell illeszkednie a huzalhoz, és egyenletes nyomással kell a huzalon maradnia. A nyomás mértéke nem lehet túl kicsi, hogy a működés során ne váljon le a huzalvég a huzalról, de nem is lehet túl nagy, nehogy károsítsa a huzalt vagy magát a huzalvéget. A lezárást követően érdemes tesztelni a tartósságát húzásra (pl. gázhuzal vagy kuplunghuzal esetében), húzás- és nyomáspróbát végezni (pl. sebességváltó huzal esetében). Ezen okokból kifolyólag a legkevésbé sem javasoljuk a huzalok saját kezűleg történő megjavítását, hacsak nem történik az valamilyen égető probléma halaszthatatlan megoldása érdekében, pl. a járműnek az útról való eltávolítása érdekében.

Hogyan történik a javítás?

Mindenekelőtt meg kell jegyezni, hogy a „javítás” kifejezés kissé félrevezető. A huzal megjavítása annak elhasználódott vagy tönkrement részeinek kicserélésén alapszik. Szinte minden esetben ki kell cserélni a betétet (huzal, „henger”, drót), amelyik leszakadt, beszakadt vagy elkopott. Általában ki kell cserélni a burkolatot is, amelyiknek egy része leszakadt, elkopott vagy más módon károsodott. Általában felhasználható a burkolatvég, a lemezek és a rugók, ha azonban van rá lehetőség, mégis érdemesebb új elemeket felhasználni. Nem jár különösebb többlet költséggel, főleg ha a típusvégről van szó, hiszen a javítás árának legnagyobb részét ilyenkor a munkaköltség jelenti. A cserealkatrészeinket rozsdamentes huzalvégek és tökéletes csavarok alkotják, melyek megkönnyítik a későbbi szerelést. Régi huzalvégeket csak olyan esetben használunk, amikor megépítésük bonyolult lenne, lemásolásuk pedig költséges (pl. bonyolult formájú lemez, a huzalba épített kapcsoló vagy elektromos érzékelő, stb.). Ezért a „javítás” helyett általában a huzal „pótlásról” beszélünk, mivel a végtermék nagy részben vagy teljesen új elemekből áll.

Miért néz ki másképp a toldott huzal, mint az eredeti?

A huzalnak meghatározott feladatokat kell ellátnia és általában nem díszítő elemként működik. Az Ügyfél érdeke, hogy minél kisebb legyen az előállítási költség és minél gyorsabb a megrendelés teljesítése. Ezért a javítás elvégzése közben más elemek felhasználására is sor kerülhet. Eddigi tapasztalataink és a huzalok működésével kapcsolatos tudásunk lehetővé teszi, hogy felmérjük akár az összeszerelési részletek ismerete nélkül, hogy egy másik alkatrész felhasználása megfelel-e majd az elvárásoknak. Sokszor előfordul az is, hogy a javított huzal jobb és tartósabb az eredetinél, mivel már ismerjük annak gyenge pontjait, és a megfelelő alkatrészek összeválogatásával meg tudjuk előzni a következő működési zavart. Lehet, hogy az új huzalnak nagyobb az átmérője, lehet, hogy kicsit hosszabb, a végén talán másmilyen csavar van vagy más az alakja, stb. Mindezek az eltérések adódhatnak a következőkből:

  •     a speciális – eredeti – helyett standard alkatrész felhasználása
  •     a konstrukció tökéletesítése a későbbi zavarok elkerülése érdekében
  •     az összeszerelés megkönnyítése.

A kinézetbeli eltérések ellenére az új huzal:

  •     ugyanolyan erővel bír
  •     ugyanolyan (vagy jobb) szabályozási területe lesz
  •     illeszkedni fog ugyanazokhoz a nyílásokhoz vagy összeszerelési helyekhez, mint az eredeti
  •     úgy fog mozdulni a burkolatban, hogy a nem megfelelő működés lehetetlenné váljon

Néha a huzal kinézetének azonban mégis van jelentősége. Általában a díszítő elemként funkcionáló huzal burkolatának külső oldalon lévő színe a fontos, pl. néhány kerékpár vagy motorkerékpár esetében. Ilyen esetekben az Ügyféllel közösen keressük meg a megfelelő megoldást.

 

Huzalok pótlása, javítása

Egy új, eredeti huzal megvásárlásának előnyei eléggé egyértelműek. Fizetünk, és rögtön megkapjuk a gyárból az új, teljes és hibátlan huzalt, melyet probléma nélkül be lehet építeni a helyére. A gyakorlatban azonban problémák merülhetnek fel:

  •     a gyári huzal nem mindig áll rögtön rendelkezésre, és talán várni kell rá néhány napot
  •     az eredeti alkatrészek árai gyakran szédülést okoznak
  •     ha mi magunk vesszük meg az alkatrészt, gyakran hibát követünk el az adott típusú jármű modelljének, verziójának és fajtájának sokfélesége miatt; minden változathoz másfajta huzal lehet szükséges!

A fent említett okokból az ügyfelek gyakran döntenek úgy, hogy egyénileg megtoldatják a huzalt. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, az előző fejezetben már említett tényre is, hogy a toldott huzalok tartósabbak, és a gyáritól tökéletesebben működőek tudnak lenni a módosításoknak köszönhetően.

 

 

 

240px Flag of Europe.svg UNIA EUROPEJSKA

Barker LINMOT BOWDEN CABLES PRODUCER

" Linmot cables are the best! " - Ben Barker

logo Linmot

LINMOT Sp. z o.o. Spółka Komandytowa
ul. Wileńska 56
42-280 Częstochowa
VAT ID: PL 5732840297

tel. +48 34 32-40-147

email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

REGON: 242801764

SWIFT: INGBPLPW
PLN: PL 41 1050 1142 1000 0090 9300 5867
EUR: PL 47 1050 1142 1000 0091 3745 7561
USD: PL 90 1050 1142 1000 0091 3745 7660

 

Szybki kontakt / Rapid contact
Email:
Temat: / Subject:
Wiadomość: / Message:
1 + 5 = ?